Rumi – Doa Selamat Mohon Diberikan Pemimpin Yang Baik

Doa merupakan salah satu daripada amal ibadah. Allah swt murka kepada sesiapa yang tidak berdoa kepada-Nya. Sebagai mukmin yang beriman dan bertakwa, kita diminta untuk sentiasa berserah diri kepada Allah swt setiap waktu dan keadaan.

Memohon Diberikan Pemimpin Agama

Wahai Tuhan kami! Utuskanlah kepada mereka sesorang Rasul daripada kalangan mereka sendiri, yang akan membacakan kepada mereka ayat-ayat (firman)-Mu dan mengajarkan kepada mereka isi kandungan kitab (al-Quran) serta hikmah kebijaksanaan, dan membersihkan (hati dan jiwa) mereka (daripada syirik dan ma’siat). Sesungguhnya Engkaulah Yang Maha Kuasa, lagi Maha Bijaksana.

(surah al-Baqarah, ayat 129)

Doa Untuk Pemimpin Agar Amanah dan Adil

“Sebaik-baik pemimpin kalian adalah yang kalian mencintai mereka dan mereka pun mencintai kalian. Mereka mendo’akan kalian dan kalian pun mendo’akan mereka. Sejelek-jelek pemimpin kalian adalah yang kalian membenci mereka dan mereka pun membenci kalian, juga kalian melaknat mereka dan mereka pun melaknat kalian.” Kemudian ada yang berkata, ”Wahai Rasulullah, tidakkah kita menentang mereka dengan pedang?” Rasulullah shallallahu ‘alaihi wa sallam bersabda, “Tidak, selama mereka masih mendirikan shalat di tengah-tengah kalian. Jika kalian melihat dari pemimpin kalian sesuatu yang kalian benci, maka bencilah amalannya dan janganlah melepas ketaatan kepadanya.”

(Hadis riwayat muslim)

Rumi - Doa Selamat Mohon Diberikan Pemimpin Yang Baik

Doa Pemimpin Yang Baik

“Ya Allah! Lantiklah untuk urusan kami (pemerintahan) orang-orang yang terbaik di kalangan kami. Janganlah Engkau lantik untuk urusan kami orang-orang yang terburuk di kalangan kami.”

Baca: Quotes & Doa Dimurahkan Rezeki Dari Allah

Memohon Keselamatan Daripada Pemimpin Yang Zalim

Wahai Tuhanku, selamatkanlah aku daripada kaumku yang zalim itu, Mudah-mudahan Tuhanku menunjukkan jalan yang benar kepadaku. Wahai Tuhanku, sesungguhnya aku sangat berhajat kepada sebarang rezeki pemberian yang Engkau berikan.

(surah al-Qasas ayat 21-24)

Rumi - Doa Selamat Mohon Diberikan Pemimpin Yang Baik

Baca: 10 Contoh Pantun Nasihat – Bergambar

Memohon Negeri Aman dan Makmur

Wahai Tuhanku! Jadikanlah negeri (Mekah) ini, negeri yang aman sentosa, dan berikanlah rezeki dari pelbagai jenis buah-buahan kepada penduduknya, iaitu orang-orang yang beriman kepada Allah dan hari akhirat di antara mereka.

(surah al-Baqarah, ayat 126)

Carian Berkaitan: Rumi – Doa Selamat Mohon Diberikan Pemimpin Yang Baik