30+ Ringkas dan Mudah: Doa Selepas Solat Fardhu

Doa Selepas Solat Fardhu – Hanya orang yang merasakan mereka memerlukan Allah sahaja yang mahu berdoa. Manakala yang kuat dan merasakan ‘tidak perlu’ berdoa.

Dalam Al-Quran, tercatit para nabi dan rasul sentiasa berdao walaupun mereka tergolong daripada orang yang kuat dari segi fizikal dan metal. Malahan nasib mereka juga dijamin oleh Allah swt.

Doa Mohon Sejahtera Dunia Akhirat

Ya Allah, ya Tuhanku, sesungguhnya aku memohon keselamatan dalam agama, duniaku keluargaku dan hartaku kepadaMu. Ya Allah, ya Tuhanku, tutuplah cacatku dan amankanlah ketakutanku, jagalah aku dari depan dan belakangku, dari kanan dan kiriku, dan dari atasku. Aku berlindung dengan keagunganMu, dari segala godaan yang merosak dari bawahKu.


Doa Menghadari Dari Kegelisahan dan Gundah Gulana

30+ Ringkas dan Mudah: Doa Selepas Solat Fardhu

Ya Allah, ya Tuhanku, bintang-bintang telah tenggelam, dan mata manusia sudah terlelap nyenyak; sedang Engkau Maha Hidup dan Berdiri Sendiri, tidak mengantuk dan tidak tidur. Ya Allah Yang Maha Hidup, ya Allah Yang berdiri sendiri, tenangkanlah ketika malamku tiba, dan tidurkanlah mataku.

30+ Ringkas dan Mudah: Doa Selepas Solat Fardhu

Doa Agar Cepat Melunaskan Hutang

30+ Ringkas dan Mudah: Doa Selepas Solat Fardhu

Ya Allah, ya Tuhanku, Yang menghilangkan duka, menghapuskan keresahan, dan yang mengabulkan doa kepada orang yang memerlukan; Yang Maha Pengasih Maha Penyayang di dunia mahupun di akhirat. Engkaulah yang memberi kasih padaku, maka berilah aku rahmat, aku yang hendak memerlukan kasih kecuali kepada Engkau. Ya Allah, berilah kecukupan kepadaku dengan harta yang Engkau nyatakan halal, tanpa harta yang Engkau nyatakan haram; dan berilah kecukupan kepadaku dengan anugerahmu, (bukan kepada) selain Engkau.


Doa Menambah Ilmu

Ya Allah, ya Tuhanku, berilah kemanfaatan ilmu yang Engkau ajarkan kepadaku, dan ajarlah ilmu yang berguna serta tambahkanlah ilmu kepadaku. Segala puji bagi Allah atas seluruh ehwal perbuatanku; dan aku berlindung kepada Allah dari keadaan ahli neraka.


Doa Dimurahkan Rezeki

Dengan nama Allah atas diri, harta dan agamaku. Ya Allah, ya tuhanku, jadikanlah aku redha dengan ketetapanMu, dan berkatilah dengan apa yang telah ditetapkan kepadaku, sehingga aku perlu terburu dengan apa yang Engkau tangguhkan, dan takkan tertunda sesuatu yang sudah tiba masanya.


Doa Ketika Musibah

Ya Allah, beriklah keampunan kepadaku dan dia dan ikutkanlah aku bersamanya dengan akibat yang baik.


Doa Mohon Diterima Amalan Perbuatan

Ya Tuhan kami, terimalah daripada kami amal perbuatan kami, sesungguhnya Engkaulah Yang Maha Mendengar lagi Maha Mengetahui. Ya Tuhan kami, jadikanlah kami berdua orang yang tunduk kepada Engkau, dan jadikanlah diantara anak cucu kami umat yang tunduk dan patuh kepada Engkau dan tunjukkanlah kepada kami cara-cara dan tempat-tempat ibadah haji kami, dan terimalah taubat kami. Sesungguhnya Engkaulah Yang Maha Penerima taubat lagi Maha Penyayang.


Baca: 20+ Doa Selepas Solat – Koleksi Doa Para Nabi

Doa Mohon Keberkatan Rezeki

Ya Allah berkatilah hasil buah-buahan kami, berkatilah negeri kami, berkatilah takaran kami, berkatilah timbangan kami.


Doa Kebahagiaan Dunia Akhirat

Ya Tuhan kami, berilah kami kebaikan di dunia dan kebaikan di akhirat; dan peliharalah kami dari seksa neraka.


Doa Mohon Rahmat Allah

Ya Allah, janganlah jadikan hati kami condong kepada kesesatan sesudah Engkau memberi petunjuk kepada kami, dan kurniakanlah kepada kami rahmat dari sisi Engkau, kerana Engkaulah Maha Pemberi. Ya Tuhan kami, sesungguhnya Engkau mengumpulkan manusia untuk pembalasan hari yang tidak ada keraguan. Sesungguhnya Engkau tidak menyalahi janji – Surah Ali Imran: 8-9


Doa Dalam Membuat Keputusan

Ya Tuhan kami, berilah keputusan antara kami dan kami dengan adil dan Engkaulah Pemberi keputusan yang sebaik-baiknya.


Baca: Doa Selepas Solat Rumi – Menyentuh Hati

Doa Mohon Selamat Dari Api Neraka

Ya Tuhan kami, jauhkanlah azab neraka jahanam dari kami sesungguhnya azabnya itu membinasakan dan kekal. Surah Al-Furqan: 65


Doa Syukur Atas Nikmat

Ya Tuhanku, berilah aku ilham untuk tetap mensyukuri nikmatMu yang telah Engkau anugerahkan kepadaku dan kepada dua orang ibu bapaku dan untuk mengerjakan amal perbuatan soleh yang Engkau redhai dan masukkanlah aku dengan rahmatMu ke dalam golongan hamba-hambaMu yang soleh.

Baca: Makan di Mee Tarik Warisan Asli Kajang


Doa Mohon Perlindungan Api Neraka

Ya Tuhan kami, rahmat dan ilmu Engkau meliputi segala sesuatu, maka berikan keampunan kepada orang-orang bertaubat dan mengikut jalan Engkau dan peliharalah mereka mereka dari seksaan neraka Jahim. – Surah Al Mukmin: 7


Doa Mohon Tempat dan Rezeki

Ya Allah, perbaikilah agamaku (yang menjadi pokok urusanku), lapangkan untukku dalam rumahku dan berikanlah berkat dalam rezekiku. HR at-Tirmizi dan Abu Hurairah

Carian Berkaitan: 30+ Ringkas dan Mudah: Doa Selepas Solat Fardhu