Rumi – Doa Selamat Dunia Akhirat Penuh Keinsafan

Doa mohon keselamatan dunia akhirat – Sesungguhnya doa itu meliputi segala aspek dalam kehidupan kita di dunia dan di akhirat.

DOA SELAMAT DUNIA AKHIRAT 1

Ya Allah, perbaikkanlah bagiku agamaku kerana ia adalah pegangan urusanku dan baikkanlah duniaku kerana aku hidup di dalamnya, dan perbaikanlah akhiratku yang mana di sanalah tempat kembaliku, jadikanlah hidup ini sebagai tambahan segala kebaikan dan jadikanlah mati itu sebagai kerehatan bagiku daripada segala keburukan.


DOA SELAMAT DUNIA AKHIRAT 2

Ya Allah, sesungguhnya kami memohon kepada-Mu keselamatan ketika beragama, kesehatan badan, limpahan ilmu, keberkahan rezeki, taubat sebelum datangnya maut, rahmat pada saat datangnya maut, dan ampunan setelah datangnya maut. Ya Allah, mudahkanlah kami dalammenghadapi sakaratul maut, berikanlah kami kesematana dari api neraka dan ampunan pada saat hisab.

Baca: 50 Ucapan Ulang Tahun Untuk Anak


DOA SELAMAT DARI SIKSA APA NERAKA

Ya Rabb kami, limpahkanlah kepada kami kebaikan di dunia dan kebaikan di akhirat serta peliharalah kami dari siksa neraka


DOA KETIKA MENGHADAPI KESUSAHAN


Ya Allah, berilah kemudahan dari setiap yang sukar. Sesungguhnya Engkau memudahkan dari yang sukar. Itu bagi Mu adalah mudah, dan aku memohon kepada Mu dari kemudahan Mu dan limpahkanlah kebaikan di dunia dan akhirat.

Doa Selamat Dunia Akhirat

DOA DIPERMUDAHKAN SEGALA URUSAN

Wahai Tuhan kami, kurniakanlah kami rahmat dari sisi Mu, dan berilah kemudahan-kemudahan serta pimpinan kepada kami untuk keselamatan agama kami.

Baca: 20 Contoh Bergambar Ucapan Waalaikumussalam


DOA KESELAMATAN KELUARGA DUNIA AKHIRAT

Tuhan kami, mudahkanlah kami saat pencabutan nyawa, selamat dari api neraka dan mendapat permaafan ketika amal diperhitungkan.

Tuhanku kami, janganlah Engkau goyahkan hati jkami setelah Engkau beri petunjukm dan berilah kami rahmat dari sisi Mu, sesungguhnya Engkau Maha Pemberi.

Ya Tuhan kami, beriklah kami kebaikan hidup di dunia serta kebaikan hidup di akhirat, dan jagalah kami dari siksa api neraka.

Doa Selamat Dunia Akhirat

DOA KESELAMATAN

Ya Allah, kami memohon kepadaMu keselamatan dalam agama dan kesejahteraan serta kesegaran pada tubuh dan penambahan ilmu, dan keberkahan rejeki serta taubat sebelum mati dan rahmat di waktu mati, dan keampunan sesudah mati.

Ya Allah, mudahkanlah kami saat pencabutan nyawa, selamat dari api neraka dan mendapat kemaafan ketika amal diperhitungkan.

Doa Selamat Dunia Akhirat