Himpunan Doa Setelah Sholat Fardhu dan Selamat

Himpunan Doa Setelah Sholat Fardhu dan Selamat

Doa Selamat dan Dipermudahkan Urusan

Ya Allah!
Ampunilah segala dosa-dosa kami dan dosa-dosa kedua ibubapa kami. Kasihanilah kedua ibubapa kami sepertimana mereka berdua mengasihani kami sewaktu kami masih kecil.

Ya Allah,
Akhirilah umur kami dengan kesudahan yang baik dan janganlah Engkau akhiri umur kami dengan kesudahan yang tidak baik.

Ya Allah,
Janganlah kiranya Engkau pesongkan iman kami sesudah Engkau kurniakan kepada kami petunjuk. Anugerahilah kami rahmat kerana sesungguhnya Engkau Maha Pengurnia.

Wahai Tuhan kami, permudahkanlah segala urusan kami dan rezeki kami serta kurniakanlah kepada kami kebaikan di dunia dan juga di akhirat

Amin Allahuma Amin


Doa Sesudah Sholat

Ya Allah,
Sesungguhnya kami memohon kepada-Mu cinta-Mu dan cinta orang-orang yang mencintai-Mu. Dan kami memohon kepada-Mu amalan yang dapat menyampaikan kami kepada cinta-Mu.

Amin Allahuma Amin

Baca: Pantun Melayu Cinta : Pickup Line Sweet


Himpunan Doa Setelah Sholat Fardhu dan Selamat

Doa Setelah Sholat

Ya Allah,
Engkaulah Tuhanku. Tidak ada Tuhan kecuali Engkau. Engkau telah menciptakan aku dan aku adalah hamba-Mu, dan hamba pasti menuruti ketentuan-ketentuan-Mu. Janji-janji-Mu sesuai kemampuanku.

Ya Allah,
Aku meminta penjagaan-Mu dari buruknya segala perbuatanku, aku mengakui segala nikmat yang Engkau berikan dan mengakui adanya dosa-dosa yang aku lakukan.

Ya Allah,
Tidak ada yang mengampuni dosa-dosa kecuali Engkau Yang Pengampun dan Yang Maha Mengasihi.


Baca: Kad Ucapan Happy Birthday Untuk Sahabat Karib

Doa Fajar

Ya Allah,
Sesungguhnya kami memohon kepada-Mu rahmat dari sisi-Mu yang dengannya Engkau menunjuki hati kami, mengumpulkan yang terserak dari kami, memperbaiki apa yang kusut pada kami, mengembalikan pada kami kesenangan kami, memperbaiki agama kami, menjaga batin kami dari sifat-sifat buruk dan menghiasinya dengan sifat-sifat baik, mengangkat lahiriah kami (dengan amal yang baik), mensucikan amal kami dari hala-hal yang dapat merosakkannya, memutihkan wajah kami, mengilhamkan kepada kami petunjuk kami dan menjaga kami dari segala kejelekan.

Amin Ya Rabbal Alamin


Doa Berbuka Puasa

Ya Allah,
Jika hari ini ada di antara kami yang sedang diuji dengan penyakit,
mohon Engkau lenyapkanlah segala penyakitnya. Berikanlah kesembuhan untuknya kerana Engkaulah Yang Maha Menyembuhkan – dengan kesembuhan yang tidak meninggalkan satu penyakitpun.

Ya Allah,
Jika hari ini ada di antara kami yang sedang diuji dengan kesempitan rezeki,
Mohon Engkau lapangkanlah dan luaskanlah rezeki untuknya dari sumber-sumber yang halal, banyak dan tahan lama kerana hanya Engkau Yang Maha Pemberi Rezeki.

Ya Allah,
Jika hari ini ada di antara kami yang hatinya sedang bersedih dan berdukacita menghadapi ujian-Mu, mohon Engkau kuatkanlah hati dan imannya untuk mampu bersabar dan bertahan dalam kesusahan kerana janji-Mu yang tak pernah Engkau ingkari; ‘Kerana sesungguhnya sesudah kesulitan itu ada kemudahan.

Himpunan Doa Setelah Sholat Fardhu dan Selamat

doa selamat, doa untuk orang tua, doa sesudah sholat, doa sholat hajat, doa sebelum belajar, doa dhuha, doa setelah sholat, Himpunan Doa Setelah Sholat Fardhu dan Selamat  Himpunan Doa Setelah Sholat Fardhu dan Selamat