(Panjang) Doa Di Pagi Hari – Dipermudahkan Segala Urusan

Ya Allah,
Kami memohon kepada-Mu kebaikan seluruhnya untuk sekarang atau esok, baik yang diketahui mahupun yang tidak diketahui, dan kami memohon perlindungan kepada-Mu dari semua keburukan untuk sekarang atau esok, baik yang diketahui mahupun yang tidak diketahui.

Baca: PDF Doa Dhuha Rumi, Terjemahan, Jawi

Ya Allah,
Kami memohon kepada-Mu syurga dan semua hal yang mendekatkan kami kepadanya, baik ucapan mahupun perbuatan.
Kami memohon perlindungan kepada-Mu dari api neraka dan apa yang dapat mendekatkan kepadanya (perlindungan-Mu), baik ucapan mahupun perbuatan.

Ya Allah,
Kami memohon kepada-Mu kebaikan, sebagaimana hamba-Mu memohon dan Rasul-Mu Muhammad SAW (memohon kebaikan).
Kami memohon perlindungan-Mu seperti hamba-Mu memohon dan Rasul-Mu Muhammad SAW (memohon perlindungan).
Kami memohon kepada-Mu agar apa yang Engkau putuskan kepada kami, akhirnya menjadi terang berkat rahmat-Mu wahai Zat yang lebih belas kasihan daripada orang-orang yang belas kasihan.

Amin Allahuma Amin

Doa Di Pagi Hari - Dipermudahkan Segala Urusan

Doa Dipermudahkan Segala Urusan


Doa Di Pagi Hari - Dipermudahkan Segala Urusan

Ya Allah!
Bagi-Mu segala puji-pujian. Dikaulah pendiri langit dan bumi dan alam semesta serta segala isinya.
Bagi-Mu segala pujian, Dikau penguasa langit dan bumi dan alam semesta serta segala isinya.
Dan bagi-Mu segala puji, pemancar cahaya langit dan bumi dan alam semesta serta segala isinya.

Ya Allah,
Bagi-Mu segala pujian, Dikaulah yang benar (Al-haq), janji-Mu adalah benar, firman-Mu adalah benar, perjumpaan dengan-Mu adalah benar, syurga itu benar dan neraka adalah benar. Nabi-nabi itu benar, Nabi Muhammad SAW adalah benar dan adanya hari kiamat itu benar.

Baca: Selamat Malam Sahabat Quotes Bahasa Melayu

Ya Allah,
Pada-Mulah daku menyerahkan diri, dengan-Mu daku beriman, kepada-Mu daku bertawakal, kepada-Mu daku kembali, dengan-Mu daku menghadapi musuh dan kepada-Mu daku berhukum.

Ya Allah,
Ampunilah dosa kesalahanku yang telah lalu dan yang terkemudian, baik yang daku sembunyikan mahupun yang daku nyatakan, di mana Dikau lebih mengetahuinya. Dikau yang Maha Mendahului dan Maha Mengakhiri. Tiada Tuhan melainkan Dikau! Tiada padaku daya dan upaya melainkan dengan pertolongan-Mu Ya Allah!

Ya Allah,
Berilah kami kebaikan di dunia dan kebajikan di akhirat dan peliharalah kami dari azab neraka. Selawat Allah ke atas penghulu kami Nabi Muhammad SAW dan ke atas keluarga serta para sahabat sekalian. Segala puji hanyalah untuk Allah; Tuhan Pemelihara seluruh alam.!

Amin Allahuma Amin


Doa Di Pagi Hari - Dipermudahkan Segala Urusan

Ya Allah,
Jika hari ini ada di antara kami yang sedang diuji dengan sakit, maka angkatlah penyakit kami dan berikanlah kesembuhan untuk kami. Kerana hanya Engkau yang Maha Menyembuhkan.

Ya Allah,
Jika hari ini ada di antara kami yang berdepan kesulitan rezeki, maka mudahkanlah jalan rezeki untuk kami dan limpahilah kami dengan rezeki-Mu yang halal, banyak dan tahan lama. Kerana hanya Engkau Maha Pemberi Rezeki.

Ya Allah,
Jika hari ini ada di antara hati kami yang sedang bersedih dan berduka menghadapi ujian dan dugaan-Mu, maka kuatkanlah hati kami untuk bertahan dan bersabar. Kerana janji-Mu; Setelah kesusahan ada kesenangan dan kemudahan.

Ya Allah,
Ampunilah segala dosa dan khilaf kami, dosa kedua ibu bapa kami, dosa seluruh ahli keluarga kami, dosa guru-guru kami, dosa rakan taulan kami, dosa muslimin dan muslimat sama ada yang masih hidup atau yang telah meninggal dunia.

Ya Allah,
Sesungguhnya Engkaulah Yang Maha Pengampun dan Maha Mengasihani.

Carian Berkaitan: Doa Di Pagi Hari – Dipermudahkan Segala Urusan