Rumi – Doa Murah Rezeki Bebas Hutang dan Kemiskinan

Ya Allah, ya Tuhanku, Yang menghilangkan duka, menghapuskan keresahan, dan yang mengabulkan doa kepada orang yang memerlukan; Yang Maha Pengasih Maha Penyayang di dunia mahupun di akhirat.

Engkaulah yang memberi kasih padaku maka berikanlah aku rahmat, yang yang hendak memerlukan kasih kecuali kepada Engkau.

Ya Allah berikanlah kecukupan kepdakau dengan harta yang Engkau nyatakan halal, tanpa harta yang Engkau nyatakan haram; dan berikanlah kecukupan kepadaku dengan anugerahmu, (bukan kepada) selain Engkau”

Doa Keluasan Rezaki:

“Dengan nama Allah atas diri, harta dan agamaku. Ya Allah, Ya Tuhanku, jadikanlah aku redha dengan ketetapan-Mu, dan berkatilah dengan apa yang telah ditetapkan kepadaku, sehingga aku tidak perlu terburu dengan apa yang Engkau tangguhkan, dan takkan tertunda sesuatu yang sudah tiba masanya.”

Rumi - Doa Murah Rezeki Bebas Hutang dan Kemiskinan

Doa agar rezeki yang diterima banyak berkat:

“Ya Allah berkatilah hasil buah-buahan kami, berkatilah negeri kami,berkatilah takaran kami, timbangan kami.”

(Hadis riwayat muslim)

Rumi - Doa Murah Rezeki Bebas Hutang dan Kemiskinan

Doa untuk perlindungan kemiskinan dan kekafiran:

“Ya Allah, aku berlindung kepada-Mu dari kekafiran yang menghancurkan, dari kemiskinan yang menyedihkan dan dari seksa kubur yang membinasakan. Ya Allah, tiada tuhan selain Engkau.”(3 kali)

Baca: Doa Selepas Solat Rumi dan PDF Format

Doa banyak hutang dan berat untuk membayarnya.

“Ya Allah Tuhan sekalian langit dan bumi, Tuhan Yang mempunyai Arsy yang besar, Tuhan kami dan Tuhan segala sesuatu yang ada, Yang menumbuhkan butir tumbuh-tumbuhan dan biji buah-buahan. Yang menurunkan Kitab Taurat, Injil dan Kitab Quran. Aku berlindung kepada-Mu dari kejahatan segala sesuatu, Yang Engkau-lah Pemegang ubun-ubunya. Engkaulah Yang Awal, Tidak ada segala sesuatu sebelum Engkau. Egkaulah yang Akhir Yang tetap ada setelah segala sesuatu musnah.Engkaulah Yang Zahir Yang Nyata adanya, kerana banyak bukti-buktinya. Selain Engkau tidak ad ayang nyata. Engkaulah Yang Batin yang tidak dapat digambarkan, bagaimana, dimana, dan seperti apa? Selain Engkau tidak ada yang batin, Ya Allah bayarkanlah hutang saya, Berikanlah saya kecukupan dan hindarkan saya daripada kemiskinan.”

(hadis dari Abu Hurairah r.a, Diriwayatkan oleh: Muslim, Abu Dawud, At-Tirmidzi, An-Nasa,i)

Rumi - Doa Murah Rezeki Bebas Hutang dan Kemiskinan

Doa untuk mohon tempat dan rezeki

“Ya Allah perbaikilah agamaku (yang menjadi pokok urusanku), lapangkan untukku dalam rumahku dan berikanlah berkat dalam rezekiku.”

(Hadis di riwayatkan oleh At-Tirmidzi, dari Abu Hurairah r.a)

Doa ilmu manfaat, terkabulnya permohonan.

“Ya Allah, aku berlindung kepadaMu dan ilmu yang tidak bermanfaat, dari hati yang tidak terang, dan nafsu yang tidak puas dan dari doa yang tidak dikabulkan.”

Doa agar senang kepada kebenaran dan kepada orang miskin

“Ya Allah sesungguhnya saya memohon petunjuk kepadaMu mengerjakan kebajikan dan meninggalkan perbuatan mungkar, senang kepada orang-orang miskin, dan saya mohon agar Engkau mengampuni dosa-dosaku, dan mengasihi aku. Dan jika Engkau menghendaki suatu godaan itu.”

Bertaubat dan beristifar sebagai pintu rezeki dan keredaan Allah.

“Sehingga aku berkata (kepada mereka): “Pohonkanlah ampun kepada Tuhan kamu, sesungguhnya adalah Ia Maha Pengampun.(Sekiranya kamu berbuat demikian), Ia akan menghantarkan hujan lebat mencurah-curah, kepada kamu; Dan Ia akan memberi kepada kamu dengan banyaknya harta kekayaan serta anak-pinak; dan Ia akan mengadakan bagi kamu kebun-kebun tanaman, serta mengadakan bagi kamu sungai-sungai (yang mengalir di dalamnya).

(Surah Nuh ayat 10-12)

Baca: Koleksi Hadis Hari Jumaat dan Dalil – Salam Jumaat

Doa agar dicukupkan keperluan.

Apa jua jenis rahmat yang dibukakan oleh Allah kepada manusia, maka tidak ada sesuatu pun yang dapat menahannya dan apa jua yang ditahan oleh Allah maka tidak ada sesuatu pun yang dapat melepaskannya sesudah itu. Dan (ingatlah) Dialah sahaja Yang Maha Berkuasa , lagi Maha Bijaksana

Doa agar beroleh rezeki

“Dan tiadalah sesuatu pun daripada makhluk-makhluk yang bergerak di bumi melainkan Allah jualah yang menanggung (menjamin) rezekinya dan mengetahui tempat kediamannya serta tempat ia disimpan. Semuanya itu tersurat dalam kitab (lohmahfuz) yang nyata (kepada malaikat-malaikat yang berkenaan).

Surah Hud ayat 6

Carian Berkaitan: Rumi – Doa Murah Rezeki Bebas Hutang dan Kemiskinan