(Panjang) Doa Menyambut Bulan Ramadhan 2025

Ya Allah, ya Tuhan kami, sempena kedatangan bulan Ramadhan, bulan yang Engkau telah menurunkan Al-Qur’an di dalamnya dan telah menjadikannya sebagai penjelas atas petunjuk dan pembeda antara yang hak dan yang batil, berkatilah kami di dalamnya dan bantulah kami dalam melaksanakan ibadat puasa dan menunaikan solat di dalamnya. Dan terimalah amal-amal kami di sepanjang bulan yang penuh berkat.

Baca: Ucapan Puasa: Kelebihan Beri Makan Orang Berbuka Puasa

Doa Menyambut Bulan Ramadhan

Wahai Tuhan kami, bantulah kami untuk menjalani ibadah puasa nanti, dengan menahan anggota badan dari durhaka kepada-Mu dan menggunakannya untuk segala apa yang Kau redhai. Jadikanlah telinga-telingan kami tidak mengarah pada kesia-siaan, mata-mata kami tidak terpusat pada kealpaan, tangan-tangan kami tidak kami hulurkan pada larangan, kaki-kaki kami tidak kami langkahkan pada keburukan, perut-perut kami tidak kami isi kecuali dengan yang Engkau halalkan, lidah-lidah kami tidak berbicara kecuali yang Engkau contohkan. Kami tidak melakukan kecuali apa yang mendekatkan kepada-Mu dan kami tidak mengerjakan kecuali yang dapat menghindarkan kami dari siksa-Mu.

Wahai Tuhan kami, sepanjang bulan yang mulia ini, bantulah kami untuk menyambungkan persaudaraan dengan kebajikan dan kekeluargaan, memperhatikan tetangga kami dengan bantuan dan pemberian, membebaskan harta kami dari tuntutan, membersihkannya dengan mengeluarkan zakat, menyambung silaturrahim dengan orang yang menjauhi kami, memperlakukan dengan adil orang yang menyakiti kami, berdamai dengan orang yang memusuhi kami, kecuali dalam permusuhan yang semata-mata kerana-Mu dan untuk-Mu, kerana mereka adalah musuh yang tidak kami senangi dan golongan yang tidak kami sukai.

Dalam bulan ini, bantulah kami untuk mendekati-Mu dengan amal-amal suci yang membersihkan dosa-dosa kami dan menjaga kami dari mengulangi cela. Jauhkanlah kami dari ketergelinciran dalam bertauhid kepada-Mu, kekurangan dalam memuji-Mu, keraguan terhadap agama-Mu, keburukan dari jalan-Mu, kelalaian akan kesucian-Mu, ketertipuan oleh musuh-Mu, setan yang terkutuk!

Ya Allah, hilangkan dosa-dosa kami bersama dengan luputnya bulan Ramadhan, lepaskan beban-beban kami bersama dengan berlalunya hari-hari ramadhan, sehingga ketika bulan ini meninggalkan kami, Engkau telah membersihkan kami dari kesalahan, Engkau sudah melepaskan kami dari keburukan. Jadikan kami di antara hamba-hamba-Mu yang solih yang menwarisi Firdaus dan kekal di dalamnya