Makna Tahun Naga – Ucapan Tahun Baru Cina 2024

Perayaan Tahun Baru Cina merupakan antara sambutan yang dinantikan khususnya bagi Masyarakat Cina. Perayaan Tahun baru Cina adalah menandakan permulaan tahun baru bagi kalender masyarakat Cina yang mana pada tahun ini ia jatuh pada 10 Februari 2024 (Sabtu). Setiap tahun perayaan Tahun Baru Cina akan disebut dengan nama-nama haiwan yang tertentu. Setiap haiwan ini memberi makna dan tuahnya yang tersendiri.

Maksud Tahun Naga

Naga dianggap sebagai simbol kekuatan, kekayaan, kehormatan, kejayaan, dan keuntungan. Ia mempunyai keunikan tersendiri dengan menjadi satu-satunya makhluk mitos yang ada di antara dua belas binatang zodiak Cina

Haiwan naga merupakan simbolik kepada kekuatan, kejayaan, kecerdasan dan ketekunan yang tinggi. Oleh itu, tidak hairanlah jika individu yang lahir pada tahun Naga sering menjadi tumpuan utama atas sifat kebijaksanaan mereka dalam menyelesaikan masalah.

Sebagai individu yang bersifat berdikari, Naga juga dikenali sebagai pemimpin semulajadi. Mereka mempunyai aura karismatik yang mampu memikat hati sesiapa saja. Naga sentiasa berusaha untuk memberikan yang terbaik, sejajar dengan lambangnya yang melambangkan kejayaan, kemegahan dan kemenangan.

Baca: Koleksi Ucapan Selamat Tahun Baru Cina 2024

Sambutan Tahun Baru Cina

Sama seperti sambutan perayaan yang lain, rumah dan masyarakat Tiongua akan dibersihkan dan diperindahkan dengan hiasan tanglung, buah limau, bunga dan pokok limau sebagai simbolik murah rezeki. Sambutan dimulakan pada lewat petang sebelum tahun baru menjelang tiba. Kaum keluarga samada dekat atau jauh akan berkumpul di rumah ibu bapa untuk ‘makan besar’ beramai-ramai sebagai simbolik kepada ikatan kekeluargaan yang kukuh. Pada ambang tengah malam tahun baru pula, mercun akan dibakar menandakan bermulanya tahun baru.

Bagi memeriahkan lagi suasana, kaum cina akan memakai pakaian baru yang kebiasaaanya berwarna merah. Terdapat banyak ucapan Tahun Baru Cina yang diucapkan oleh orang Cina apabila mereka menyambut Hari Raya Cina. Ucapan-ucapan itu adalah satu bentuk kesyukuran dan kasih sayang kepada orang lainnya. Seperti “Gong Xi Fa Cai” dalam bahasa Mandarin yang bermaksud nasib baik dan sejahtera.

Makna Tahun Naga - Ucapan Tahun Baru Cina 2024

Contoh Ucapan Selamat Tahun Baru Cina

Saya dan keluarga ingin mengucapkan Selamat Tahun Baru Cina kepada masyarakat Cina. Semoga Tahun Baru Cina ini membawa kemakmuran, keberkatan dan kesihatan terbaik kepada saudara-saudari semua. May you and your family enjoy good health, wealth, and happiness always. Gong Xi Fa Cai! Xin Nian Kuai Le!

Gōng hè xīn xǐ, wàn shì rú yì ( 恭贺新禧,万事如意 )
Semoga selamat dan bahagia sepanjang tahun baru.

Selamat Menyambut Tahun Baru Cina. Semoga perayaan ini membawa “Ong” kepada seluruh rakyat Malaysia. Juga kepelbagaian kaum dan agama di Malaysia terus diraikan demi perpaduan dan keutuhan Negara tercinta. Xi Nian Kuai Le. Huat Ah!

Cái yuán gǔn gǔn ( 财源滚滚 )
Semoga rezeki melimpah ruah kepada Anda tahun ini

Saya dan keluarga ingin mengambil kesempatan untuk mengucapkan Selamat Tahun Baru Cina kepada semua masyarakat Cina dan semoga tahun ini membawa kemakmuran dan kesejahteraan kepada anda semua.

Selamat Tahun Baru Cina kepada seluruh kaum Cina dan selamat bercuti buat rakyat Malaysia! Gong Xi Fa Cai Xin Nian Kuai Le!

Zhù wǒ de zhìyǒu xīnnián kuàil ( 祝我的挚友新年快乐。)
Selamat tahun baru kawan!

Selamat Tahun Baru Cina kepada rakan FB Tiong Hua yang merayakannya.Semoga lebih maju pada tahun baru ini.

Selamat Tahun Baru Cina. Semoga tahun ini akan membawa kebaikan dan semua permintaan anda dipenuhi

Zhāo cái jìn bǎo ( 招财进宝 )
Semoga dikurniakan rezeki

Disini saya ingin mengambil kesempatan untuk mengucapkan Selamat Tahun Baru Cina kepada seluruh masyarakat Cina. Gong Xi Fa Cai! 恭喜发财

Xīn xiǎng shì chéng ( 心想事成 )
Semoga semua hajat awak menjadi kenyataan

Selamat Menyambut Tahun Baru Cina buat semua yang meraikannya. Gong Xi Fa Cai

Sama-sama kita Maju Ke Hadapan
祝大家,新年快樂,鼠報豐年!
Selamat Tahun Baru Cina buat semua.