Ucapan Hari Raya Taqabbalallahu – Jawi, Rumi dan Bahasa Melayu

Ucapan Hari Raya Taqabbalallahu – Maksud di sebalik doa ini ialah “Semoga Allah menerima [amal baik] daripada kamu dan kami” atau “Semoga Allah menerima [ibadat ini] daripada kamu dan kami”.

Doa ini berasal dari hadis yang diriwayatkan daripada Jubair bin Nufayr, dia berkata, maksudnya:

تَقَبَّلَ اللهُ مِنَّا وَمِنكُم

Taqaballahu minna wa minkum

Baca: Koleksi Ucapan Hari Raya Aidilfitri Bergambar

Apabila para sahabat Rasulullah saw bertemu pada hari raya, mereka akan saling mengucapkan: “Taqabbal Allahu minna wa minkum”.

Secara umumnya, apabila terdapat seseorang yang mengucapkan “Taqabbalallahu minna wa minkum”, anda boleh membalas dengan ucapan seperti berikut kepada

  • Taqabbalallahu minna wa minkum
  • Ameen, atau
  • Khair mubarak

Baca: PDF – Doa Naik Kenderaan in English, Arab, Rumi & Copy Paste

Ucapan Hari Raya Taqabbalallahu – Jawi, Rumi dan Bahasa Melayu

تَقَبَّلَ اللَّهُ مِنَّا وَمِنْكُمْ تَقَبَّلْ ياَ كَرِيْمُ وَجَعَلَنَا اللهُ وَاِيَّاكُمْ مِنَ الْعَاءِدِيْنَ وَالْفَائِزِيْنَ وَالْمَقْبُوْلِيْنَ كُلُّ
عاَمٍ وَأَنْتُمْ بِخَيْرٍ

Taqabbalallaahi minnaa wa minkum taqabbal yaa kariim, wa ja’alanaallaahu wa iyyaakum minal ‘aaidin wal faaiziin wal maqbuulin kullu ‘aamin wa antum bi khair.

Terjemahan: Semoga Allah menerima (amal ibadah) kami dan kamu, Wahai Allah Yang Maha Mulia, terimalah! Dan semoga Allah menjadikan kami dan kamu termasuk orang-orang yang kembali dan orang-orang yang menang serta diterima (amal ibadah). Setiap tahun semoga kamu semua sentiasa dalam kebaikan.