Senarai Ucapan Takziah dan Doa Untuk Orang Meninggal

Imam Muslim meriwayatkan dalam hadisnya, daripada Abu Hurairah ra berkata, Rasulullah saw bersabda: Apabila seseorang meninggal dunia, maka terputuslah amalannya, tetapi tiga perkara, sedekah jariah, atau ilmu yang bermanfaat, atau anak yang soleh , yang mendoakan dia (untuk si mati).

Oleh yang demikian, antara perkara pertama yang boleh kita lakukan tatkala mendengar / mengetahui akan berlakukannya kematian insan terdekat, maka doakanlah si mati tersebut. Ini kerana, doa dan zikir yang berterusan kita yang disedekahkan untuk si mati akan memberi manfaat kepada mereka. Insya-Allah.

Baca: 21 Ucapan Hari Lahir Untuk Anak Perempuan

Dalam hadis lain yang diriwayatkan oleh Saidatina Aisyah ra, maksudnya: Seorang lelaki berkata kepada Nabi saw, “Ibuku meninggal dunia secara tiba-tiba, dan saya fikir jika dia boleh bercakap, dia akan bersedekah.

Bolehkah saya bersedekah untuknya?”

Baginda berkata, “Ya! Bersedekahlah untuknya.”

Hadis Riwayat Bukhari
Senarai Ucapan Takziah dan Doa Untuk Orang Meninggal

Contoh Ucapan Takziah Orang Meninggal

Apabila mendengar berita seseorang muslim yang baru meninggal dunia, maka ucapkanlah

Ucapan Takziah Berdasarkan Kepada Hadis Nabi saw

إِنَّ للهِ ما أَخَذ، وَلَهُ ما أَعْـطـى، وَكُـلُّ شَيءٍ عِنْـدَهُ بِأَجَلٍ مُسَـمَّى.فَلْتَصْـبِر وَلْتَحْـتَسِب

Inna lillaahi maa ‘akhatha, wa lahu maa ‘a’taa, wa kullu shay’in ‘indahu bi’ajalin musamman. Faltasbir waltahtasib

Sesungguhnya Allah mengambil apa yang menjadi milik-Nya, dan apa yang diberikan-Nya adalah milik-Nya, dan untuk segala sesuatu yang telah ditetapkan-Nya waktunya. Jadi, bersabarlah dan mendapat ganjaran. – Hadis Riwayat Al-Bukhari: 1284 dan An-Nasa’ie: 1869

Ucapan Takziah Berdasarkan kepada ayat al-Quran

إِنَّا لِلَّهِ وَإِنَّآ إِلَيْهِ رَٰجِعُونَ
Sesungguhnya kami adalah milik Allah, dan sesungguhnya kepada-Nya kami akan kembali. – Surah al Baqarah, ayat 156

Doa atau Ucapan Takziah Kematian

اللهُـمِّ اغْفِـرْ لِـ-فُلاَنٍ (باسـمه)وَارْفَعْ دَرَجَتََـهُ فِي المَهْـدِيّيـنَ ، وَاخْـلُفْـهُ في عَقِـبِهِ في الغَابِِـرِينَ، وَاغْفِـرْ لَنَا وَلَـهُ يا رَبَّ العـالَمـين، وَافْسَـحْ لَهُ في قَبْـرِهِ وَنَـوِّرْ لَهُ فِيهِ

Allaahummaghfir li (name of the person) warfa’ darajatahu fil-mahdiyyeena, wakhlufhu fee ‘aqibihi fil-ghaabireena , waghfir-lanaa wa lahu yaa Rabbal-‘aalameena, wafsah lahu fee qabrihi wa nawwir lahu feehi

Ya Allah, ampunilah [nama orang itu] dan tinggikanlah kedudukannya di antara orang-orang yang mendapat petunjuk. Hantarlah dia ke jalan orang-orang yang terdahulu, dan ampunilah kami dan dia, wahai Tuhan sekalian alam. Luaskan untuknya kuburnya dan terangilah dia di dalamnya.

Kesimpulan

Dalam menghadapi musibah kematian insan tersayang, setiap daripada kita pastinya mempunyai cara sendiri untuk menghadapinya. Tidak ada cara yang betul atau salah kerana masing-masing mempunyai tindak balas emosi tersendiri.

Menjadi ‘kuat’ adalah nasihat biasa yang diberikan. Namun, ketahuilah bahawa menangis atau berasa lemah adalah tindak balas yang benar-benar normal terhadap situasi seumpama ini. Jangan lupa untuk menjaga diri dan kekal aktif secara fizikal. Dapatkan sedikit matahari, sedikit senaman dan sedikit tidur, ia baik untuk anda. Insya-Allah moga semuanya baik-baik sahaja.

Salah satu kaedah terbaik untuk memberi manfaat kepada orang yang telah meninggal dunia adalah dengan mengingatinya dalam doa yang dipanjatkan kepada yang Maha Esa. Anda juga boleh berpuasa dan bersedekah bagi pihak mereka.

Allah lebih mengetahui, InsyaAllah kita semua akan dipertemukan di Syurga di mana kita akan berjumpa lagi. Dengan izin-Nya. Insya-Allah