Meruntun Jiwa – Doa & Ucapan Hari Lahir Untuk Ibu

Doa & Ucapan Hari Lahir Untuk IbuYa Allah, ampunilah aku dan kedua orang tuaku, serta berilah rahmat kepada kedua-duanya, sebagaimana mereka mendidikku pada waktu kecil. Amin.

Doa Hari Lahir Untuk Ibu Bapa Tersayang Yang Terdapat Dalam Al-Quran

1 – Ayat 41, surah Ibrahim:

“Wahai Tuhan kami! Berilah ampun bagiku dan bagi kedua ibu bapaku!” – (Ibrahim:41)

2 – Ayat 28, surah Nuh:

“Ya Tuhanku! Ampunilah aku, ibu bapaku, orang yang masuk ke rumahku dengan beriman dan semua orang yang beriman lelaki dan perempuan. Dan janganlah Engkau tambahkan bagi orang-orang yang zalim itu selain kebinasaan.” – (Surah Nuh: 28)

Baca:  Ucapan Hari Lahir untuk Anak Tersayang

3 – Ayat 19, surah an-Naml:

“…Ya Tuhanku berilah aku ilham untuk tetap mensyukuri nikmatMu yang telah Engkau anugerahkan kepadaku dan kepada dua orang ibu bapaku dan untuk mengerjakan amal saleh yang Engkau redai; dan masukkanlah aku dengan rahmatMu ke dalam golongan hamba-hambaMu yang soleh.” – (an-Naml:19)

4 – Ayat 24, surah al-Isra:

“…Wahai Tuhanku, kasihilah mereka keduanya, sebagaimana mereka berdua telah mendidik aku waktu kecil.” – (al-Isra’: 24)

Baca:  Ucapan Hari Lahir Untuk Sahabat Baik


Contoh Ucapan Hari Lahir Untuk Ibu

Ibu, bidadari tanpa sayap yang dihadirkan Tuhan untuk mendamping dan mendidik kami anaknya menjadi insan yang terbaik. Semoga Ibu diberikan kesihatan dan kesabaran dalam membimbing kami.

Ada ramai Ibu terbaik di dunia. Akan tetapi, bagi aku hanya ada satu Ibu terbaik di dunia. Itu Ibuku dan Ibu adalah yang terbaik di dunia ini. Selamat hari lahir untuk Ibuku yang tersayang.

Ingin rasanya aku hentikan waktu agar angka usiamu tidak bertambah. Aku ingin selalu kau dampingi sama seperti saat kecil duhulu. Selamat hari lahir ibu. Masa emasmu akan bersamaku.

Baca:  Koleksi Ucapan Happy Birthday yang Unik

Kasihmu yang tulus tidak akan terhapus dihati kami semua. Semoga di usia yang semakin bertambah ini, kehidupan Ibu semakin bermanfaat.

Terima kasih Ibu. Hidup kami tidak akan ada ertinya tanpa kasih sayangmu. Selamat hari hari lahir. Jangan pernah lelah untuk menyayangi kami anak-anakmu.