Hadis Innalillahiwainnailaihirojiun Ucapan Takziah Kematian Islam

Seseorang boleh mengucapkan takziah di hadapan mereka yang ditimpa musibah kematian atau boleh untuk mengucapkan Innalillahiwainnailaihirojiun salam takziah tersebut secara bertulis.

Pada masa sama, mengajak orang ramai untuk mengucapkan belasungkawa kepada keluarga si mati seperti yang banyak dilakukan di laman media sosial masa kini: Facebook, X, Instagram, WhatsApp dan sebagainya.

Perkataan turut bersedih (berdu­kacita), belasungkawa: kepada keluarga si mati, kami mengucapkan TAKZIAH utk menyatakan rasa dukacita; bertakziah turut bersedih (berdukacita), me­­ngun­jungi (orang mati).

Hukum Mengucapkan Salam Takziah

Secara umumnya, hukum takziah di dalam Islam adalah sunat yang dituntut. Ini berdasarkan satu hadis diriwayatkan Abu Umarah r.a, bahawa Rasulullah SAW bersabda, maksudnya:

Tidak ada seorang mukmin yang mengucapkan takziah kepada saudaranya disebabkan suatu musibah melainkan Allah SWT akan memakaikannya dengan pakaian kemuliaan pada hari kiamat kelak.

Riwayat Ibn Majah

Baca: 20 Contoh Ucapan Takziah – al Fatihah

Hadis Innalillahiwainnailaihirojiun Ucapan Takziah Kematian Islam

Ucapan Salam Takziah Menurut Hadis

إِنَّا للهِ وَإِنَّـا إِلَيْهِ رَاجِعونَ

Innalillahi wainna ilaihi rojiun
(Allahhummaghfirlaha warhamha wa’aafiha wa’fu anha)

Daripada Usamah bin Zaid r.a berikut bahawa Baginda SAW bersabda yang bermaksud: “Sesungguhnya bagi Allah SWT apa yang Dia ambil dan milik-Nya jualah apa yang Dia berikan. Semuanya ada ajal (tempoh masa) yang tertentu di sisi-Nya. Perintahkanlah dia (perempuan itu) untuk bersabar, nescaya kamu akan mendapat ganjaran.”

Hadis Riwayat Al-Bukhari

Ucapan Takziah Kematian

Mari kita mulakan dengan apa yang boleh kita katakan tentang المرحوم (almarhum) yang setara dengan maksudnya “Tuhan merehatkan jiwanya.” atau “Tuhan kasihanilah jiwanya.”

Kita boleh menyebut الله يرحمه (Allahyarham) jika si mati lelaki dan الله يرحمها (Allahyarhamah) jika perempuan yang bermaksud “Semoga Allah merahmatinya”

Ungkapan takziah yang biasa digunakan daripada al-Quran ialah:

انا لله وانا اليه راجعون
Maksud: “Kami milik Allah dan kepada-Nya kami kembali.”

Terdapat juga frasa untuk diucapkan ditujukan kepada keluarga dan rakan-rakan si mati.


البقية في حياتك
Maksud: “Semoga yang selebihnya dihayati dalam hidup anda.”

عظم الله أجركم
Maksud: “Semoga Allah menambah pahalamu.” [kerana mengalami kerugian sedemikian]

Ketiga-tiga di atas secara amnya hanya dituturkan. Jika anda menghantar ucapan takziah secara bertulis, maka anda akan menulis sesuatu seperti يحزنني ان … (Maksudnya, “Saya sedih untuk ….”).