(Download PDF) Doa Hari Arafah Rumi, Panjang – Untuk Jemaah Haji

(Download PDF) Doa Arafah Rumi, Panjang - Untuk Jemaah Haji

Ya Allah ya tuhan kami, ampunkanlah dosa-dosa kami dan maafkanlah kesilapan kami zahir dan batin.

Ya Allah ampunkanlah dosa-dosa kami, dosa kedua ibu bapa kami, dosa masyarakat kami dan dosa seluruh umat islam yang telah mati dan yang masih hidup. Ya Allah ya Tuhan kami, kami pohonkan apa yang telah dipohonkan oleh Rasulullah saw, dan kami meminta perlindungan dari apa yang pernah diminta perlindungan oleh Rasulullah saw.

Ya Allah ya Tuhan kami, kami pohonkan syurga tanpa hisab, dan berilah kekuatan taufiq dan hidayah kepada kami, supaya kami dapat melakukan sebab-sebab yang membawa kami ke arahnya, selamatkan kami ya Allah dari sebab-sebab yang membawa kami ke neraka.

Download PDF – Doa Arafah Rumi (KLIK)

La haula wala quwwata illa billahil ‘aliyyul’azim,

Ya Allah ya Tuhan kami, Engkau sahajalah yang mengetahui kelemahan diri kami zahir dan batin, berilah kekuatan, taufiq dan hidayah kepada kami supaya kami dapat memperbaiki kelemahan diri kami ya Allah. Tambahkanlah ya Allah kepada kami ilmu, iman dan amal, hidupkanlah kami dalam Islam dan matikanlah kami dalam Islam.

Ya Allah ya Tuhan kami, kami pohonkan kepada Engkau iman yang sempurna, ilmu yang memberi manfaat, rezeki yang halal, anak yang soleh, rumahtangga yang bahagia, usia yang berkat, doa yang mustajab, hajat yang tertunai, kesihatan yang berterusan, hutang yang terbayar, keselamatan di dunia ini dan di akhirat nanti.

Ya allah ya tuhan kami, engkau sahajalah yang mengetahui segala yang berlaku di hati kami, hidupkan hati ini dan sampaikanlah hati ini kepada engkau, sembuhkanlah segala penyakit yang ada di dalam hati kami, selamatkanlah hati kami dari sifat-sifat yang keji dan jauhi kami dari perkara-perkara yang boleh mematikan hati kami.

La haula wala quwwata illa billahil aliyyul azim

Ya Allah ya Tuhan kami, jadikanlah hati kami yang sentiasa menyedari akan hakikat ketuhanan dan keagungan kerajaan Engkau dan masa depan kami di akhirat nanti.

Ya Allah jadikanlah kami ini hamba-Mu yang hanya mengabdikan diri kepada-Mu dengan sebaik-sebaiknya, berilah kekuatan taufiq dan hidayah kepada kami supaya dapat kami lakukan apa-apa yang diperintahkan oleh Engkau dan meninggalkan segala apa yang dilarang oleh Engkau.

Ya Allah ya Tuhan kami, jadikanlah hati kami ini hati yang sentiasa menyedari masa depan kami di akhirat nanti dan jadikanlah kami hamba-Mu yang sentiasa bersedia untuk menghadapi masa depan kami selepas kematian kami.

Surah Terpilih Dalam Al-Quran dan Hadis Tentang Aidiladha

Ya Allah ya Tuhan kami, hidupkanlah kami dalam iman dan matikanlah kami dalam iman, selamatkanlah iman kami dari segala gangguan syaitan semasa kami menghembuskan nafas yang akhir nanti.

Ya Allah ya tuhan kami, selamatkanlah kami semasa berada dalam kubur, jadikanlah kubur kami satu taman dari taman-taman syurga, selamatkanlah kami dari segala angkara azab kubur dan jangan engkau jadikan kubur kami itu salah satu lubang dari lubang-lubang neraka.

Ya Allah ya Tuhan kami, selamatkanlah kami semasa dalam perjalanan menuju mahsyar, selamatkanlah kami ya Allah, semasa berada di padang mahsyar dan masukkanlah kami ke dalam tujuh golongan orang yang mendapat bayangan naungan arasy Engkau ya Allah.

Ya Allah ya tuhan kami, ampunkanlah dosa kami dan maafkanlah kesilapan kami zahir dan batin semasa kami dijalankan hisab, hisabkanlah kami ya Allah dengan hisab yang sedikit, berilah peluang kepada kami untuk mendapat syafaat nabi kami Muhammad saw.

Ya Allah ya tuhan kami, jadikanlah kami orang yang berjaya dalam hidup ini dan berjaya menerima suratan amal dengan tangan kanan.

Ya Allah, berilah kesempatan kepada kami meminum air kolam Nabi kami al kauthar, selamatkan kami semasa menyeberangi titian sirital mustaqim dan masukkanlah kami ke syurgamu bersama-sama orang-orang yang mulia di sisimu ya allah.

La haula wala quwwata illa bilahil aliyyul azim

Ya Allah ya tuhan kami, apalah kiranya Engkau akan lakukan pada petang, saat dan ketika ini kepada seorang hamba-Mu yang hina yang mengaku berdosa dan bersalah, yang merayu kepada-Mu di atas kejahatan, yang bertaubat kepada-Mu kerana dosanya, yang memohon keampunan kepada-Mu kerana kezalimannya, yang mengharap kemaafan-Mu kerana kesilapannya, yang merayu kepada-Mu supaya tercapai segala hajatnya, yang mengharapkan limpahan Rahmat-Mu pada tempat wuquf ini, walaupun dengan dosa yang begitu banyak laksana buih di lautan.

Ya Allah kami sekalian keluar menuju kepadamu dan berhenti di perkarangan rumahmu, kepada-Mu kami meletakkan segala harapan kami, kepada-Mu kami memohon kemurahan rahmat, kami takut kepada dosa kami, oleh itu kepada-Mu kami berlindung dari bencana dosa kami.

Ya Allah ya Tuhan kami, Engkaulah yang memiliki seluruh hajat orang-orang yang memohon, yang mengetahui seluruh kandungan hati orang-orang yang tidak merayu. Ya Allah, Engkau telah sediakan sajian kepada setiap tetamu dan kami sekelian adalah tetamu kepadamu, oleh itu kurniakanlah syurga sebagai sajian-Mu kepada kami.

Ya Allah ya Tuhan kami, setiap rombongan dikurniakan hadiah, setiap pelawat dikurniakan cenderahati, setiap pemohon dikurniakan pemberian, setiap yang berharap dikurniakan habuan, setiap yang memohon rahmat mendapat rahmatmu, maka kami sekelian datang berkunjung ke rumah-Mu yang mulia ini dan berada di tempat ibadah yang agong ini dengan harapan mendapat rahmat dan keampunan-Mu, oleh itu janganlah hampakan harapan kami semua ya Allah.

Ya Allah ya Tuhan kami, perkenankanlah permohonan kami ini, mustajabkanlah doa kami ini ya Allah, dengan berkat Nabi kami Muhammad saw. Dan dengan berkat amalan kami yang paling ikhlas kepada-Mu ya Allah.

Allahhumma ya Allah,Wahai yang Maha mendengar

Tidak mungkin kaki kami mampu melangkah ke tempat ini kecuali Engkau yang menguatkan. Tidak mungkin tergerak di hati kami ingin menunaikan haji kecuali Engkau yang menggerakkan. Tidak mungkin seringgit pun kami miliki kecuali Engkau yang memberikan. Tidak mungkin kami sihat kecuali Engkau yang menyihatkan. Tidak mungkin kami dapat membantu tubuh ini berwuduk kecuali engkau yang mengajarkan. Tidak mungkin lidah ini dapat menyebut nama-Mu kecuali Engkau yang membimbing ya Allah

Betapa ramai makhluk yang Engkau ciptakan. Betapa sedikit yang berada di arafah ini ya Allah

Ya Rabbi dengan apa kami mensyukuri nikmat haji ini ya Allah kecuali berharap kepadamu.

Terimalah haji kami ini ya Allah.

Terimalah haji kami ini ya Allah.

Terimalah haji kami ini ya Allah

Allahummaj’alhajjan mabruraa, wa sa’yan masykuura wa dzanban maghfuura.

Rabbana zolamna anfusanaa wa illam taghfirlanaa watarhamna lana kuunanna minal khosirin.

Ya Allah, ampuni seluruh dosa-dosa kami.

Engkau menjanjikan haji yang mabrur bersih dari dosa seperti bayi yang baru dilahirkan.

Alangkah indahnya jika kami Engkau pilih demikian ya Allah

Ya Allah, Engkau maha mengetahui betapa menderitanya diri kami dengan lumuran dosa.

Betapa sengsaranya hidup kami dengan menutupi aib betapa hinanya diri kami dengan maksiat. Bersihkan kami ya Allah bersihkan dosa kami

Ya Allah Ampuni dosa kami kepada orang tua kami. Ampuni jikalau mereka menyesal melahirkan kami. Ampuni dosa kami kepada keluarga kami ya Allah.

Kepada anak-anak kami, jangan biarkan mereka menuntut kami di akhirat. Berikan kesempatan bagi kami memperbaiki segalanya.

Rabbana hablanaa min azwaajinaa wadzurriyyatina qurrota a’yun, waj’alnaa lilmuttaqiina imama.

Ampuni ya Allah jika di sekujur tubuh kami ada harta haram di rumah kami atau banyak barang haram padahal Engkau mengharamkan ke syurga bagi yang ditubuhnya ada daging haram berikan kesempatan kami untuk menyucikan diri dari harta haram.

Ya Allah jauhkan sejauh-jauhnya ya Allah cukupi diri kami dengan rezeki-Mu yang halal ya Allah ampuni jikalau kami sering menzalimi hamba-hamba-Mu yang lemah berikan kesanggupan bagi kami untuk terpelihara dari kezaliman.

Ya Samiul alim, wahai yang maha mendengar,

Hanya Engkaulah tumpuan harapan kami. Jadikan kaum muslimin ini menjadi suami yang benar. Menjadi ayah yang jujur menjadi lelaki yang soleh.

Jadikan kaum muslimah ini menjadi isteri yang solehah. Menjadi ibu yang solehah. Menjadi muslimah yang terpelihara.

Kurniakan kepada kami ya Allah, keturunan yang lebih baik dari kami lindungi dari kederhakaan dan kehinaan dunia dan akhirat.

Ya Allah berkatilah sisa umur kami, berkatilah rezeki yang Engkau kurniakan kepada kami, berkatilah ilmu yang Engkau kurniakan, berkatilah sisa umur ini.

Allahummaghfir lilmu’minin wal mu’minat muslimin wal muslimat, al ahyaai minhum wal amwaat.

Ya Allah selamatkan umat islam

Ya Allah selamatkan umat islam

Ya Allah jangan biarkan Engkau saksikan kami terhina seperti ini. Persatukan hati kami ya Allah bangkitkan para pemimpin yang mencintai-Mu dan mencintai umat-Mu. Tolonglah saudara kami yang teraniaya di penjuru mana pun.

Ya Allah jangan biarkan kaum zalimin berjaya atas kaum beriman.

Ya Allah jangan biarkan kaum yang ingkar kepadamu menzalimi kaum yang bersujud kepadamu bantulah saudara kami pejuang-pejuang islam dan umat islam di Palestine, Iraq, Afghanistan, Syria dan seluruh pejuang agama-Mu.

Ya Allah mereka dalam genggaman-Mu ya Allah

Ya Allah cegahlah kezaliman ke atas umat-Mu ya Allah

Ya Allah selamatkan negeri kami ya Allah

Engkaulah yang Maha tahu keadaan negeri kami. Jangan biarkan umat-Mu seramai ini ditindas dan dihina. Bangkitkan ya Allah.

Jadikan negeri kami negeri yang memancarkan cahaya islam menjadi negeri yang rahmatan lil’alamin

Ya Allah kurniakan kepada kami pemimpin yang soleh, para pemimpin yang mencintai umat-Mu, para pemimpin yang teguh hidup di jalan-Mu, para pemimpin yang benar-benar menjadi suri tauladan bagi kami

Ya Allah yang Maha agung undanglah kami, keluarga kami dan keturunan kami, dengan orang-orang yang berbuat baik kepada kami

Ya allah, izinkan kelak kami bertemu dengan mu ya Allah bertemu dengan Rasulmu, bertemu dengan kekasih-kekasihmu.

Rabbana aatina fiddunya hasnah wafil akhirati hasanah waqina a’zabannar rabbana taqobbal minna innaka anta samiul’alim watub alayna innaka antattawaburrahim.

Subhaana rabbika rabbil ‘izzati ‘ammaa yaashifuun wasalamun alal mursalin walhamdulillahirabbil alamin.

(Download PDF) Doa Arafah Rumi – Panjang (Download PDF) Doa Arafah Rumi – Panjang (Download PDF) Doa Arafah Rumi – Panjang (Download PDF) Doa Arafah Rumi – Panjang


Posted

in

,

by

Tags: