Doa Bulan Ramadhan Hari Ke-11 hingga Ke-20

Doa Bulan Ramadhan Hari Ke-11

Ya Allah, anugerahkanlah kepadaku di bulan ini kecerdasan dan keedaran diri. Jauhkanlah aku di bulan ini dari kebodohan dan kesesatan. Limpahkanlah kepadaku sebahagian dari setiap kebajikan yang engkau turunkan di bulan ini. Dengan kedemawanan-Mu, wahai Zat yang lebih Dermawan dari para dermawan.

Doa Bulan Ramadhan Hari Ke-12

Ya Allah, dekatkanlah aku di bulan ini dari redha-Mu, hindarilah aku di bulan ini dari kemurkaan-Mu, dan anugerahkanlah taufik kepadaku di bulan ini untuk membaca ayat-ayat (kitab-Mu). Dengan rahmat-Mu, Wahai Zat yang Lebih Pengasih dari para pengasih.

Baca: Doa Bulan Ramadhan Hari Pertama Hingga Ke Sepuluh

doa ramadhan

Doa Bulan Ramadhan Hari Ke-13

Ya Allah, penuhkanlah hidup aku dengan amalan sunnah dan muliakan aku dengan diterimanya semua permintaan. Wahai Tuhan yang tidak diibukkan oleh permintaan orang meminta.

Baca: Bergambar : Contoh Ucapan Selamat Malam Sayang

Doa Bulan Ramadhan Hari Ke-14

Ya Allah, jangan Engkau seksa aku di bulan ini kerana kesalahan-kesalahanku. Selamatkanlah aku di bulan ini dari segala kesalahan; dan jangan Engkau jadikan diriku di bulan ini tempat persinggahan malapetaka dan bala. Dengan kemuliaan-Mu, Wahai Kemuliaan Kaum Muslim.

doa ramadhan

Doa Bulan Ramadhan Hari Ke-15

Ya Allah, jadikanlah aku orang-orang yang menyintai auliya-Mu dan memusuhi musuh-musuh-Mu. Jadikanlah aku pengikut sunnah-sunnah penutup nabi-Mu, Wahai Penjaga Hati Para Nabi.

Doa Ramadhan Hari Ke-16

Ya Allah, mohon jadikanlah di bulan ini aku termasuk di antara orang-orang yang memohon ampunan (beristighfar), dan jadikanlah aku sebagai hamba-Mu yang soleh dan setia serta mohon jadikanlah aku di antara Auliya-Mu yang dekat di sii-Mu, dengan kelembutan-Mu, Wahai Dzat yang Maha Pengasih di antara semua pengasih.

doa ramadhan

Doa Ramadhan Hari Ke-17

Ya Allah, bantulah aku untuk melakukan puasa dan ibadah malam. Jauhkanlah aku dari kelalaian dan segala dosa serta rajinkanlah aku berzikir mengingati-Mu; Dengan taufik-Mu, Wahai Pemberi Petunjuk orang-orang yang sesat.

doa ramadhan

Doa Hari Ke-18

Ya Allah, anugerahkanlah untukku sebahagian dari rahmat-Mu yang luas; dan berikanlah aku petunjuk kepada ajaran-ajaran-Mu yang terang; dan bimbinglah aku menuju kepada redha-Mu yang penuh dengan ekcintaan-Mu. Wahai harapan orang-orang yang merindu.

Doa Hari Ke-19

YA Allah, berikanlah aku rezeki berupa kasih sayang terhadap anak-anak yatim dan pemberian makanan serta penyebaran salam dan pergaulan dengan orang-orang mulia. Dengan Kemuliaan-Mu, Wahai Tempat Berlindung bagi orang-orang yang berharap.

Doa Hari Ke-20

Ya Allah, sucikanlah aku dari dosa-dosa dan bersihkanlah diriku dari egala aib dan kejelekan. Tanamkanlah ketakwaan di dalam hatiku. Wahai Penghapus kesalahan orang-orang yang berdosa.


Posted

in

by

Tags: