Doa Akhir Ramadhan – Hari ke 21 hingga ke 30

Doa merupakan pengaduan kita sebagai hamba-Nya kepada Allah swt, Tuhan sekalian alam. Doa juga merupakan medium komunikasi dengan yang Maha Esa. Malan, kandungan bacaan dalam solat juga merupakan bacaan-bacaan doa yang dikirimkan kepada-Nya.

Doa Ramadhan Hari ke 21

Ya Allah, berkatilah aku di bulan ini dengan mendapatkan lailatul qadar. Ubah arah hidupku dari hidup yang susah menjadi mudah. Terimalah segala permohonan maafku dan hapuskan dosa-dosa dan kesalahanku. Wahai Yang Maha Penyayang terhadap hamba-Nya yang soleh.

Doa Ramadhan Hari ke 22

Ya Allah, panjangkanlah umur kami. Kurniakan kami kesihatan yang baik. Terangi hati kami dengan NUR pancaran iman-Mu. Dekatkan kami kepada kebaikan dan jauhkan kami dari egala kejahatan. Kurniakan kami kesenangan, ketenangan dan hidayah dari-Mu dalam menempuh cabaran kehidupan. Berilah kami kebaikan di dunia dan kebaikan di akhirat dan peliharalah kami dari azab neraka.

Doa Ramadhan Hari ke 23

Ya Allah, pertemukan daku di Bulan Ramadhan tahun berikutnya, dalam keadaan ihat walafiat. Mudahkanlah rezeki bagiku dan segala urusanku. Ya Allah, Semoga daku itiqomah untuk beribadah sama seperti ibadah aku dalam bulan Ramadhan untuk bulan-bulan seterusnya.

Doa Ramadhan Hari ke 24

Ya Allah, lengkapi aku di bulan ini dengan rahmat-Mu, anugerahkan aku taufik dan penjagaan-Mu. Sucikanlah hatiku dari benih-benih fitnah dan kebencian. Wahau yang Maha Pengasih terhadap hamba-hamba-Nya yang beriman.

Doa Ramadhan Hari ke 25

Ya Allah, mohon jangan Engkau jadikan bulan Ramadhan ini sebagai ramadhan terakhirku. Tapi, jikapun ini adalah Ramadhan terakhirku, jadikan aku ebagai hamba yang Engkau rahmati. Janganlah Engkau jadikan daku hamba yang terhalangi dari ampunan dan magfirahmu.

Baca: Doa Bulan Ramadhan Hari Ke-11 hingga Ke-20

Doa Ramadhan Hari ke 26

Ya Allah, Bahawasanya Dikaulah Tuhan yang memberi keampunan dan suka memberikan keampunan. Oleh itu, ampunilah daku. Ya Allah, sesungguhnya daku memohon keredhan-Mu dan hindarilah daku dari Kemurkaan dan api neraka.

Doa Akhir Ramadhan

Baca: Pantun Selamat Malam – Kawan, Pickup line, 2 baris

Doa Ramadhan Hari ke 27

Ya Allah, Mohon tanamkanlah ke dalam dirku kecintaan kepada perbuatan baik; dan tanamkanlah ke dalam diriku kebencian terhadap maksiat dan kefasikan. Mohon jauhkanlah dariku kemurkaan-Mu dan api neraka dengan pertolongan-Mu. Wahai Penolong orang-orang yang meminta pertolongan.

Doa Ramadhan Hari ke 28

Ya Rabb, berikanlah kepadaku pengakhiran yang baik. Jadikanlah perasaan aku suka dan gembira untuk bertemu denganMu. Jadikan kuburku & alam barzakh sebagai tempat kediamanku yang aman dan sejuk. Kurniakanlah kepadaku pelindung Arash Mu pada Hari Qiamah. Berikan catatan amalanku dari tangan kanan dan beratkan timbangan ku dengan perbuatan-perbuatan baik.

Doa Akhir Ramadhan

Doa Ramadhan Hari ke 29

Ya Allah selamatkanlah aku & seluruh keluargaku dari api neraka & jadikanlah kami daripada golongan yang memasuki Jannah Firdaus Mu tanpa sebarang perhitungan. Ya Allah, Ampunilah kedua ibu bapaku. Ganjarilah mereka dengan ganjaran yang paling besar di dunia ini & akhirat. Tingkatkanlah kedudukan mereka di sisiMu dan berikanlah kepada mereka Jannah al Firdaus. Jadikanlah kami penyejuk mata mereka di hari tua mereka.

Doa Akhir Ramadhan

Doa Ramadhan Hari ke 30

Ya Allah bukakanlah lebar–lebar pintu kurnia-Mu di bulan ini dan curahkan berkah-berkah-Mu Tempatkan aku di tempat yang membuat-Mu ridha padaku. Tempatkan aku di dalam Syurga-Mu. Wahai Yang Maha menjawab doa orang yang dalam kesempitan

Carian Berkaitan: Doa Akhir Ramadhan