Bahasa Arab – 23 Ucapan Hari Lahir Islam Penuh Keinsafan

Ucapan Hari Lahir Dalam Islam yang terbaik adalah ucapan yang bukan sahaja meraikan hari lahir, tetapi juga menghargai Allah atas segala rahmatnya.

Baca: 55 Ucapan Selamat Hari Lahir Dalam Islam

Kekuatan kata-kata berupa ucapan dan doa tidak boleh dipandang remeh. Walaupun mesej yang diberikan ringkas, namun dengan kata-kata yang menyentuh hati, ia tetap boleh menyentuh hati penerima ucapan hari lahir tersebut.

Jika anda sedang mencari pilihan ucapan selamat untuk mengucapkan “Selamat Hari Lahir”, disini kami senaraikan beberapa contoh ucapan hari lahir dalam islam untuk rujukan.

Ucapan Hari Lahir Dalam Bahasa Arab (Beserta Terjemahan Bahasa Malaysia)

Selamat hari lahir kepada anda dan banyak lagi tahun yang akan datang
كل عام وانتي بخير وعقبال ١٠٠ سنه

Selamat hari lahir dan limpah kurnia Allah kepada anda
كل سنة و انت سالمة يا قلبي العمر كله يا رب

Selamat hari lahir dan kesihatan yang baik untuk anda
كل سنه وانت سالمه العمر كله

Selamat hari lahir dan semua ucapan selamat
كل عام و انت بألف خير

Selamat hari lahir, kesihatan yang baik, keamanan dan kesejahteraan
كل عام وانتم بألف خير وصحة وسلامة وعافيه

Kepada Lelaki

Selamat Hari Lahir
kol saneh wa inta salem
كل سنة وانت سالم

Selamat Hari Lahir
kol a’am wa inta bi kheir
كل عام وانت بخير

Kepada Perempuan

Selamat Hari Lahir
kol saneh wa inti salmeh
كل سنة وانتِ سالمة

Selamat Hari Lahir
kol a’am wa inti bi kheir
كل عام وانتِ بخير

Bahasa Arab - 23 Ucapan Hari Lahir Dalam Islam

Contoh Ucapan Hari Lahir Dalam Islam

 1. Saya berdoa agar hari istimewa ini dipenuhi dengan kasih sayang, kegembiraan, dan keberkatan. Selamat Hari lahir!
 2. Pada hari lahir aini, semoga Allah memberi kesihatan yang baik, kebahagiaan, dan kesejahteraan. Nikmati hari istimewa dengan sebaiknya! Happy Birthday
 3. Mengucapkan selamat hari lahir yang penuh dengan kebahagiaan, kasih sayang, dan keberkatan daripada Alla swt. Semoga Allah mencucuri rahmat-Nya ke atas awak pada hari lahir ini dan pada tahun-tahun seterusnya. Selamat Hari lahir!
 4. Hari ini, kita akan meraikan satu lagi tahun kehidupan, semoga Allah memberi awak kejayaan dan memenuhi semua impian. Selamat Hari lahir!
 5. Pada hari istimewa anda, saya berdoa agar Allah memberkati anda dengan kebahagiaan yang melimpah dan melimpahkan rahmat-Nya kepada anda. Selamat Hari lahir!
 6. Semoga Allah panjangkan umur dan dimurahkan rezeki. Selamat Hari lahir!
 7. Pada hari lahir ini, saya berdoa agar Allah mengabulkan semua hajat dan mengisi hidup awak dengan kegembiraan dan kebahagiaan. Selamat Hari lahir sahabat!
 8. Mengucapkan selamat hari lahir yang penuh dengan rahmat, senyuman dan kasih sayang. Selamat Hari Lahir Teman!
 9. Pada hari istimewa ini, saya berdoa agar Allah menjawab semua doa dan memberikan masa depan yang cerah dan indah. Semoga Allah memberkati hidup awak dengan kebahagiaan, kesihatan yang baik, dan kejayaan dalam semua bidang kehidupan. Selamat Hari lahir!
 10. Mengucapkan selamat hari lahir yang meriah dengan penuh kasih sayang, gelak tawa, dan rahmat daripada Allah. Semoga kasih sayang dan rahmat Allah menyertai pada hari lahir ini dan begitu juga pada tahun-tahun mendatang. Selamat Hari lahir!
 11. Pada hari lahir ini, semoga Allah melimpahkan kebaikan dan rahmat-Nya. Semoga Allah memberkati anda dengan kebahagiaan, keamanan, dan kemakmuran pada hari lahir anda dan sepanjang tahun. Selamat Hari lahir!
 12. Semasa anda meniup lilin, saya berdoa agar Allah mengurniakan awak masa depan yang cerah. Semoga Allah memberkati anda dengan kebijaksanaan, kebahagiaan, dan kemakmuran pada hari istimewa ini. Selamat Hari lahir!
 13. Pada hari lahir awak ini, saya memohon kepada Allah untuk sentiasa memberkati dengan detik-detik kegembiraan dan kebersamaan yang tidak terkira banyaknya. Selamat Hari lahir!
 14. Semasa menyambut satu lagi tahun kehidupan, saya berdoa agar Allah memberkati awak dengan kebahagiaan dan kemakmuran. Selamat Hari lahir!