Kata Kata Kelebihan dan Kebaikan Sedekah Dalam Islam

Sedekah yang paling utama adalah sedekah pada bulan Ramadan – Hadis Riwayat At-Tirmidzi

Sedekah itu tidak membuat mu miskin.

Harta seorang hamba tidak akan berkurang kerana sedekah – Hadis Riwayat At-Tirmidzi

Kebaikan Sedekah

Baca: Salam Subuh Quotes dan Ucapan Selamat Pagi

Sedekah memudahkan urusan dan menenangkan hati.

Firman Allah SWT: Dan infakkanlah sebahagian dari apa yang telah Kami berikan kepadamu sebelum kematian datang kepada salah seorang diantara kamu; lalu di berkata (dengan penyesalah),”Ya Tuhanku, sekiranya Engkau berkenan menunda (kematian)ku sedikit waktu lagi, maka aku dapat bersedekah dan aku akan termasuk orang-orang yang solleh – Surah Al-Munafiqun : 10

Kata Kata Kelebihan dan Kebaikan Sedekah Dalam Islam

4 Manfaat Sedekah:-

– mengundang datangnya rezeki
– menolak bala dan musbah
– menyembuhkan penyakit serta;
– memanjangkan usia.

Jangan pernah tinggalkan sedekah walaupun keadaan SEMPIT.

Sedekah itu merupakan bukti keimanan seseorang dan mereka yang bersedekah akan memperoleh pahala yang besar di sini Allah SWT – Hadis Riwayat al-Baihaqi.

Bersedekah disaat sempit. Maka akan menjadi lapang rezekimu.

Baca: 20 Ucapan Salam Jumaat Yang Indah

Ajaibnya sedekah. Semakin bersedekah semakin kaya.

Rutinkan sedekah pagi.

Ketika hamba berada di setiap pagi, ada dua malaikat yang turun dan berdoa,”Ya Allah berikanlah ganti pada yang bemar berinfak (rajin memberi nafkah pada keluarga).” Malaikat yang lain berdoa,”Ya Allah, nerikanlah kebangkitan bagi yang enggan bersedekah (memberi nafkah).” – Hadis Riwayat Bukhari dan Muslim.

Kebaikan Sedekah

Keajaiban Sedekah Subuh.

Dari Abu Hirairah ra, sesungguhnya Nabi Muhammad SAW bersabda yang maksudnya: Tidak ada satu Subuh pun yang dilalui oleh para hamba Allah kecuali turun kepada mereka dua malaikat. Salah satu di antara keduanya berdoa: “Ya Allah, berilah ganti bagi orang yang bersedekah”, sedangkan yang satu lagi berdoa “Ya Allah, berilah kerosakan bagi orang yang menahan (hartanya dari bersedekah)”. – Hadis Riwayat Bukhari.

Tidak miskin dengan sedekah. Amalan ini amat berharga di sisi Allah.

Ali bin Abi Thalib pernah berkata; Orang yang berfikiran besar banyak memperkatakan ilmu, orang yang berfikiran sederhana banyak memperkatakan peristiwa, orang yang berfikiran rendah banyak memperkatakan diri sendiri, orang yang kuat rasa syukurnya banyak memperkatakan dan melakukan sedekah.”

Sedekah adalah saham akhirat.

Kebaikan Sedekah

Carian Berkaitan: Kebaikan Sedekah