Himpunan 1001 Doa Selamat – Ringkas, Rumi

Doa merupakan antara kaedah untuk berkomunikasi dengan Allah s.w.t.dalam usaha memohon pertolongan, bimbingan, keredhaan dan perlindungan daripada yang Maha Esa.

Terdapat banyak doa selamat yang boleh ditemui dalam al-Quran, Hadis Nabi Muhammad saw selain daripada yang disyorkan oleh alim ulamak yang boleh dipelajari dan diamalkan. Antaranya ialah

Ya Allah, ampunilah segala dosaku, dosa suamiku, dosa anak-anakku. Kasihilah kami dan kasihanilah kami.

Ya Allah, ampunilah juga dosa kedua ibu bapaku, dosa kedua ibu bapa mertuaku, dosa adik-beradik dan ipar-duai ku, dosa ibu bapa saudaraku, dosa seluruh keluarga dan kerabatku, dosa sahabat handaiku, para guruku, muslimin dan muslimat sama ada yang masih hidup atau yang telah meninggal dunia.

Koleksi Doa Selamat Semoga Dipermudah Segala Urusan

Himpunan Doa Selamat - Ringkas, Rumi

Ya Allah, permudahkan segala urusan hidup dan mati kami dan tempatkanlah kami nanti di syurga-mu.

Baca: 20 Contoh Bergambar Ucapan Waalaikumussalam

Ya Allah, Sesungguhnya aku memohon kepada-Mu ilmu yang bermanfaat (bagi diriku dan orang lain), rezeki yang halal dan amal yang diterima (di sisi-Mu dan mendapatkan ganjaran yang baik).

Ya Allah, kami memohon keselamatan di dunia dan akhirat. Ya Allah, kami memohon kebajikan dan kesejahteraan dalam agama, dunia, keluarga dan harta benda.

Ya Allah, tutupilah aib kami (dan sesuatu yang tidak layak dilihat orang) serta tenteramkanlah kami dari rasa takut.

Baca: Kad Ucapan Happy Birthday Untuk Sahabat Karib

Tuhanku, kabulkan aku satu permintaan. Untuk semua doa yang pernah aku panjatkan dalam esakan, tangis atau diamku. Semoga amin-Nya bergema di seluruh alam semesta. Menggetarkan langit langit angkasa lalu sampai kepadaMu.

Himpunan Doa Selamat - Ringkas, Rumi

Ya Allah, Engkaulah Tuhan kami, tiada Tuhan yang berhak disembah kecuali Engkau Yang Maha Esa. Engkaulah yang menciptakan kami dan kami adalah hamba-Mu, putra hamba-Mu, ubun-ubun kami berada dalam genggaman-Mu dan nasib kami berada di tangan-Mu.

Himpunan Doa Selamat - Ringkas, Rumi

Ya Allah, Kami melalui siang dan malam di atas perjanjian kepada-Mu sesuai dengan kemampuan kami. Kami berlindung dengan redha-Mu dari keburukan perbuatan kami, kami kembali kepada-Mu dengan nikmat-Mu dan kami kembali kepada-Mu dengan membawa dosa-dosa kami.

Ya Allah, maka ampuni dosa-dosa kami kerana tidak ada yang mengampuni dosa-dosa kami kecuali Engkau Yang Maha Pengasih lagi Maha Menyayangi.


Ya Allah,

Sesungguhnya kami memohon kepada-Mu rahmat dari sisi-Mu yang dengannya Engkau memimpin hati kami, mengumpulkan yang terserak dari kami, memperbaiki apa yang kusut pada kami, mempermudahkan segala urusan kami, memperbaiki agama kami, menjaga batin kami (dari sifat-sifat buruk dan menghiasinya dengan sifat-sifat baik), mengangkat lahiriah kami (dengan amal yang baik), menyucikan amal kami (dari hala-hal yang dapat merosakkannya), memutihkan wajah kami, mengilhamkan petunjuk kepada kami, dan menjaga kami dari segala kejelekan.

Amin Allahuma Amin

Himpunan Doa Selamat - Ringkas, Rumi

Ya Allah! Bagi-Mu segala puji-pujian. Dikaulah pendiri langit dan bumi dan alam semesta serta segala isinya. Bagi-Mulah segala puji-pujian, Dikaulah penguasa langit dan bumi dan alam semesta  serta segala isinya.  Dan bagi-Mulah segala puji-pujian, pemancar cahaya langit dan bumi dan alam semesta serta segala isinya. Bagi-Mulah segala puji-pujian.

Dikaulah yang benar (Al-haq), janji-Mu adalah benar, firman-Mu adalah benar, perjumpaan dengan-Mu adalah benar, syurga itu benar dan neraka adalah benar. Nabi-nabi itu benar, Nabi Muhammad SAW adalah benar dan adanya hari kiamat itu benar.

Ya Allah! Pada-Mulah kami menyerahkan diri, dengan-Mu kami beriman, kepada-Mu kami bertawakal, kepada-Mu kami kembali,  dengan-Mu kami menghadapi musuh dan kepada-Mu kami berhukum.

Ya Allah!  Ampunilah dosa kesalahan kami yang telah lalu dan yang terkemudian, baik yang kami sembunyikan mahupun yang kami nyatakan, di mana Dikau lebih mengetahuinya. Dikau yang Maha Mendahului dan Maha Mengakhiri. Tiada Tuhan melainkan Dikau! Tiada pada kami daya dan upaya melainkan dengan pertolongan-Mu Ya Allah!

Ya Allah! Berilah kami kebaikan di dunia dan kebajikan di akhirat  serta peliharalah kami dari azab neraka.

Selawat Allah ke atas Penghulu kami Nabi Muhammad SAW dan ke atas keluarga serta para sahabat sekalian.  Segala puji hanyalah untuk Allah; Tuhan Pemelihara seluruh alam!

Amin Allahumma Amin


Allah humah dini fiman hadait. Ya Allah, berikanlah aku hidayah sebagaimana mereka yang telah Engkau beri hidayah.

Wa’a fini fiman ‘afait. Berikan kesihatan kepadaku sebagaimana mereka yang telah Engkau berikan kesihatan.

Watawallani fiman tawalait. Dan peliharalah aku sebagaimana orang-orang yang telah Engkau peliharakan.

Wabarikli fimaa a’tait. Berilah keberkatan bagiku pada apa-apa yang telah Engkau kurniakan.

Waqinii (birohmatika) syarramaa qadhait. Dan selamatkan aku (dengan rahmat Allah) dari bahaya yang telah Engkau tentukan.

Fainnaka taqdhi wala yuqdha ‘alaik. Maka sesungguhnya, Engkaulah yang menghukum dan bukannya yang kena hukum.

Wainnahu layadziluman walait. Dan sesungguhnya tidak hina orang yang Engkau pimpin.

Walaa ya’izzuman ‘adait. Dan tidak mulia orang yang Engkau musuhi.

Tabaa rakta rabbana wata’alait. Maha Suci Engkau wahai Tuhan kami dan Maha Tinggi..

Falakalhamdu ‘ala maaqadzait. Maka bagi Engkaulah segala pujian di atas apa yang Engkau hukumkan.

Astaghfiruka wa’atubu ilaik. Aku memohon ampun dari-Mu dan aku bertaubat kepada-Mu.

Wasallallahu ‘ala Saidina Muhammadinin nabiyil ummiyi waala aalihi wasahbihi wasalam. Dan semoga Allah mencurahkan rahmat dan sejahtera ke atas junjungan kami Nabi Muhammad dan keluarganya.

Carian Berkaitan: teks doa selamat dan kesyukuran, himpunan doa selamat, doa selamat rumi, doa selamat ringkas, doa selamat – (pdf), doa selamat panjang, doa selamat majlis, bacaan doa selamat ringkas,