Doa Tahlil dan Doa Tahlilan Arwah PDF, Rumi, Ringkas dan Lengkap

Bacaan doa tahlil akan diadakan setiap kali mengadakan kenduri arwah untuk dihadiahkan pahala bacaannya kepada orang yang telah pun meninggal dunia.

Bacaan doa tahlil ini selalu dibaca setiap hari khamis malam jumaat secara berjemaah atau pun secara individu. Ianya juga dinamakan acara keagamaan kerana kebanyakan bacaan dalam doa tahlil ini diambil daripada Al-Quran dan Al-Hadis.

Selalunya, Kenduri Doa Tahlil akan dibacakan dalam acara peringatan 7 hari, 40 hari, 100 hari, dan setahun setelah kematian seseorang mengikut tradisi masyarakat setempat

Koleksi Doa Selamat (Bergambar)

Secara umumnya, doa selamat adalah ungkapan atau lafaz kebaikan, harapan, dan doa untuk keselamatan dan kesejahteraan bagi diri sendiri atau kaum keluarga / kenalan atau dalam menghadapi situasi tertentu (perayaan / perjalanan / program). Ia merupakan salah satu bentuk ekspresi positif dari perhatian dan kasih sayang kita terhadap orang lain dengan mengharapkan belas ehsan dan kasih sayang dari Allah swt yang Maha Esa.

Muat Turun: Teks Doa Tahlil PDF (Ringkas)

Doa Tahlil Ringkas (Terjemahan Bahasa Melayu)

Segala pujian bagi Allah Tuhan semesta alam. Pujian yang memadai dan menyamai akan pertambahan segala nikmatNya.

Wahai Tuhan kami, kepadaMu tertumpu segala pujian sebagaimana layak bagi kebesaran pemerintahanMu. Ya Allah, kami pohonkan selawat dan salamMu ke atas penghulu kami Nabi Muhammad sebagai selawat yang melepaskan diri kami dari bala bencana, Tunaikanlah ya Allah segala hajat kami, dan selawat itu engkau bersihkan kami dari segala keburukan dan Engkau angkatkan kami disisiMu setinggi darjat dan Engkau sampaikan ke hujung harapan dan cita-cita kami dari segala kebaikan semasa kami hidup dan selepas mati.

Maha suci Engkau ya Allah, kami tidak dapat mengira pujian kami ke atasMu sebagaimana Engkau puji ke atas diriMu, maka kepadaMu segala pujian sehingga Engkau redhai dan untukMu pujian apabila Engkau redha dan untukMu pujian selepas Engkau redha. Ya Allah pohon selawat dan salam ke atas Nabi Muhammad di permulaan dan pohon selawat dan salam ke atas Nabi Muhammad di hari penghabisan dan pohon selawat ke atas Nabi Muhammad setinggi-tingginya sehingga hari kiamat dan selawat dan salam ke atas Nabi Muhammad sehingga diwarisi bumi dan Engkau adalah sebaik-baik pewaris.

Ya Allah jadikanlah, sampaikanlah dan terimalah pahala bacaan yang kami baca daripada kitab Al-Quran yang agong, dan pahala bacaan yang kami tahlilkan dari “La ilaha illallah” dan pahala bacaan istighfarnya dan pahala bacaan zikir dari sebutan “Ya Allah” dan pahala selawat dan salam kami ke atas Nabi Muhammad pada saat yang berkat ini sebagai hadiah dari kami sebagai penghubung dan ia sebagai rahmat dariMu yang turun membawa berkat yang meliputi, juga sebagai sedekah yang diterima, dikemukakan dan dihadiahkan kehadrat penghulu kami Nabi Muhammad S.A.W. kemudian kepada roh-roh para isterinya, keluarganya dan sahabat-sahabatnya dan tabiin, tabi’ tabiin bagi mereka kebaikan hingga hari kiamat.

Ya Allah, jadikan selawat itu pemisah, penyelamat, pendinding dan penebus mereka dari api neraka. Ya Allah, ampunilah, kasihanilah, sihatkanlah dan maafkanlah mereka. Kemudian berikanlah pahala sedemikian juga kepada roh-roh ibubapa kami dan guru-guru kami dan berikanlah juga pahala kepada ibubapa kami dan guru-guru kami dan berikanlah juga pahala kepada ibubapa dan guru-guru kepada ibubapa kami seterusnya sekelian orang Islam dari timur ke barat.

Ya Allah, jadikanlah kami dan rakan-rakan kami dan rakan ibubapa kami juga dengan sekelian yang hadir dan ibubapa mereka semuany berada dalam rahmat dan kasih sayang. Masukkan kami dan mereka ke dalam syurgaMu yang saujana luas, Wahai Tuhan yang Maha Kasih Sayang, penganugerahan yang mengindahkan langit dan bumi. Wahai Tuhan yang mempunyai kebesaran dan kemuliaan.

Ya Allah, pohon pindahkan dari mereka kesempitan lubang kubur dan lahad kepada syurga abadiMu, kepada naungan yang terbentang luas dan air yang tercurah dan buah-buahan yang banyak yang tidak terhenti buahnya dan tidak terlarang mengambilnya dan tilam-tilam yang tebal lagi empuk bersama orang-orang yang mendapat nikmat yang terdiri dari para-para Nabi, siddiq, syahid, orang-orang Solih dan Orang-orang yang mendampingi mereka dengan baik, Wahai Tuhan Yang Amat Kasih Sayang.

Dan Allah telah beri rahmat dan kesejahteraan ke atas penghulu kami Nabi Muhammad, keluarga dan sahabatnya. Dan segala pujian bagi Allah Tuhan semesta alam.

Dowload Doa Tahlil Lengkap PDF

Doa Tahlil dan Doa Tahlilan Arwah PDF, Rumi, Ringkas dan Lengkap
Doa Tahlil dan Doa Tahlilan Arwah PDF, Rumi, Ringkas dan Lengkap
Doa Tahlil dan Doa Tahlilan Arwah PDF, Rumi, Ringkas dan Lengkap
Doa Tahlil dan Doa Tahlilan Arwah PDF, Rumi, Ringkas dan Lengkap

Doa Tahlil dan Doa Tahlilan Arwah PDF, Rumi, Ringkas dan Lengkap Doa Tahlil dan Doa Tahlilan Arwah PDF, Rumi, Ringkas dan Lengkap