22 Hadis, Ayat al Quran & Ucapan Israk Mikraj 2023 (Bergambar)

22 Hadis, Ayat al Quran & Ucapan Israk Mikraj 2023 (Bergambar)

Salam Israk Mikraj: 27 Rejab 1444 Hijrah | 18 Februari 2023

Firman Allah swt, maksudnya: “Maha Suci Allah yang telah menjalankan hambaNya (Muhammad) pada malam hari dari Masjid Al-Haraam (di Makkah) ke Masjid Al-Aqsa (di Palestin), yang Kami berkati sekelilingnya, untuk memperlihatkan kepadanya tanda-tanda (kekuasaan dan kebesaran) Kami. Sesungguhnya Allah jualah yang Maha Mendengar, lagi Maha Mengetahui.” Surah Al-Israa’ 17:1

Salam Israk Mikraj 2023. Marilah bersama-sama menghayati makna dan roh disebalik peristiwa israk dan mikraj. Ia bukan sahaja mampu melahirkan keimanan takwa yang tinggi malah mencetuskan semangat jihad serta dakwa yang berterusan.

Koleksi Ucapan dan Doa Selamat Dipermudah Urusan

Salam Israk Miraj 1444 H. Mari kita jadikan peristiwa Israk Mikraj sebagai momentum dalam kehidupan untuk tetap tawadu dan bertakwa kepada Allah SWT.

Selamat peringatan peristiwa Israk dan Mikraj 1444 H. Sesungguhnya telah ada dalam diri Rasulullah itu suri teladan yang baik bagimu (iaitu) bagi orang yang mengharap (rahmat) Allah dan (kedatangan) hari kiamat dan dia banyak menyebut Allah. (Surah al-Ahzab: 21)

Salam Israk Mikraj 1444 Hijrah. Semoga syafaat Nabi Muhammad SAW selalu menyertai kita semua. Amin Ya Rabbal Alamiin.

22 Hadis, Ayat al Quran & Ucapan Israk Mikraj 2023 (Bergambar)

Semoga kita semua menjadi umat Islam yang selalu mengenang perjalanan suci Rasulullah SAW. Salam Israk Mikraj 2023.

Mari jadikan peristiwa Israk Mikraj ini sebagai dorongan bagi kita untuk memperbanyak melakukan amal kebaikan dan beribadah kepada Allah SWT.

Selamat memperingati peristiwa Israk Mikraj 1444 H. Semoga Allah SWT selalu melimpahkan nikmat dan kurnia-Nya kepada hambanya. Semoga syafaat Rasulullah SAW selalu menyertai perjalanan hidup kita di dunia. Aamiin Ya Rabbal Alamiin.

Baca: 5 Doa Nabi Daud – Rumi, Dalam al Quran, Cinta, Melembutkan Hati

Selamat memperingati peristiwa Israk Mikraj 1444 H. Marilah kita memohon berkah dan pengampunan dari Allah SWT. Semoga kita selalu dalam lindungan-Nya.

Rasa syukur dipanjatkan kepada Allah SWT yang telah mengutus Nabi Muhammad SAW untuk membimbing kita semua dari kegelapan ke jalan yang penuh cahaya terang. Semoga syafaat Nabi Muhammad SAW senantiasa menyertai hidup kita baik di dunia mahupun di akhirat.

Jadikan momen peringatan Israk Mikraj sebagai dorongan untuk meningkatkan amal dan ibadah kita kepada Allah SWT. Selamat Memperingati Peristiwa Israk Miraj.

Selamat Memperingati Peristiwa Israk Mirkraj 2023! Marilah kita merenungkan perjalanan Nabi Muhammad SAW dan mencari inspirasi darinya. Semoga keberkahan selalu melimpahi kita semua.

Salam dan selamat memperingati peristiwa Israk Mikraj. Marilah kita menguatkan tali persaudaran sesama Muslim. Sama-sama menjadi umat Nabi Muhammad saw yang baik budi, tawaduk, jujur, dan selalu taqwa pada Allah SWT.

22 Hadis, Ayat al Quran & Ucapan Israk Mikraj 2023 (Bergambar)

Selamat memperingati Israk Mikraj tahun 1444 Hijrah. Meskipun roda kehidupan terus berputar, tapi tetap jadikan Nabi Muhammad SAW sebagai suri teladan untuk memberi panduan. Semoga Allah SWT selalu memberkahi kita semua. Insya-Allah

Salam Israk Mikraj. Mari kita jadikan peringatan Israk Mikraj ini sebagai awal untuk meningkatkan lagi amal ubudiyyah kita kepada Allah SWT sesuai dengan sunnah Rasulullah. Semoga kita selalu mampu menjaga solat dengan baik.

Baca: (Bergambar) 8 Kelebihan Surah Al Baqarah Berdasarkan Hadis Nabi

Selamat menyambut dan memperingati peristiwa Israk Mikraj. Semoga kita senantia meneladani akhlak mulia baginda Rasulullah.

Selamat Israk Mikraj. Semoga Allah SWT sentiasa menuntun kita sebagai hamba yang tetap dijalan lurus yang diredhai oleh-Nya.

Salam Israk Mikraj. Jadikan peringatan ini sebagai suatu hal yang mendamaikan dan memberikan bukti bahawa Islam adalah agama penyayang. Semoga momen Israk Miraj ini dapat memperkuat amalan kita akan kewajiban solat fardhu lima waktu.

Semoga Nabi Muhammad SAW sentiasa menjadi panutan bagi kita semua dalam menjalani kehidupan.

Firman Allah swt, maksudnya: “Iaitu orang-orang yang beriman kepada perkara-perkara yang ghaib, dan mendirikan (mengerjakan) sembahyang serta membelanjakan (mendermakan) sebahagian dari rezeki yang Kami berikan kepada mereka.” – Surah Al-Baqarah : 3

Firman Allah swt, maksudnya: “Dan tiadalah Kami menjadikan pandangan (pada malam Mikraj) yang telah kami perlihatkan kepadamu melainkan sebagai satu ujian bagi manusia; dan (demikian juga Kami jadikan) pokok yang dilaknat di dalam Al-Quran; dan Kami beri mereka takut (dengan berbagai-bagai amaran) maka semuanya itu tidak menambahkan mereka melainkan dengan kekufuran yang melampau.” – Surah Al-Isra’ : 60

Firman Allah swt, maksudnya: “Kemudian diwajibkan ke atas aku 50 kali solat setiap waktu. Maka aku kembali dan melepasi Musa. Maka Nabi Musa bertanya apa yang telah diperintahkan terhadap engkau?. Nabi SAW menjawab : Aku diperintahkan dengan 50 kali solat pada setiap hari. Kata Nabi Musa : Sesungguhnya umat engkau tidak akan mampu untuk melakukan 50 kali solat pada setiap hari. Aku telah cuba pada orang sebelum engkau dan aku telah cuba dengan semaksimum mungkin pada Bani Israil. Kembalilah semula pada Allah dan minta keringanan daripada-Nya untuk umatmu. Kata Nabi SAW : Maka aku kembali lalu Allah kurangkan sepuluh daripada jumlah yang diberikan. Nabi SAW menyebut : Lalu aku kembali kepada Nabi Musa dan Baginda sebut perkara yang sama. Lalu aku kembali kepada Allah dan Dia mengurangkan sepuluh lagi. Lalu aku kembali kepada Nabi Musa dan Baginda menyebutkan lagi perkara yang sama. Lalu aku kembali lagi kepada Allah dan Dia mengurangkan lagi sepuluh. Aku kembali kepada Nabi Musa dan Baginda menyebutkan perkara yang sama. Lalu aku kembali semula kepada Allah dan aku diperintahkan dengan 10 kali solat setiap hari. Aku kembali lagi dan Nabi Musa menyebut perkara yang sama. Aku kembali menemui Allah dan aku diperintahkan dengan solat 5 kali pada setiap hari. Maka aku kembali kepada Nabi Musa. Nabi Musa berkata : Wahai Muhammad, engkau diperintahkan dengan apa?. Kata Nabi SAW : Aku diperintahkan dengan solat 5 kali setiap hari. Nabi Musa berkata: Sesungguhnya umat engkau tidak akan mampu untuk melakukan 5 kali solat setiap hari. Aku telah cuba pada orang sebelum engkau dan aku telah cuba untuk melakukannya pada Bani Israil semaksimum mungkin. Kembalilah kepada Allah dan mintalah keringanan daripada-Nya untuk umatmu. Nabi SAW bersabda : Aku telah minta sehingga aku menjadi malu untuk meminta kurang akan tetapi aku redha dan aku berserah. Apabila aku berlalu ada suara yang menyeru : Aku telah jalankan kewajipanku dan Aku telah kurangkan bebanan hamba-Ku.” – Hadis Riwayat Bukhari

22 Hadis, Ayat al Quran & Ucapan Israk Mikraj 2023 (Bergambar) 22 Hadis, Ayat al Quran & Ucapan Israk Mikraj 2023 (Bergambar)


Posted

in

by

Tags: